Dorperkidz

Gezellige, betrouwbare, betaalbare opvang

Oog voor diversietijd


Aandacht voor diversiteit betekent aandacht voor de verschillen tussen mensen. Hierbij gaat het niet alleen over de verschillende culturele achtergronden, maar ook over verschil in sekse, religie, sociaal milieu, leef en opvoedstijl, beroep en opleiding en verschil in talenten en temperamenten. Ook in de opvang zie je diversiteit terug. Denk maar aan een kind met 2 moeders of juist met 1 ouder. Kinderen met een lichamelijke beperking of gedragsproblemen. Of met ouders die verschillende normen en waarden, achtergrond, milieu zijn.

Waarom is diversiteit belangrijk?

Het hoort bij de ontwikkeling van een kind om te leren dat niet iedereen hetzelfde is. Door als professional aandacht en respect te hebben voor deze verschillen leren kinderen dat iedereen mag zijn zoals hij is. Zo leren ze respecteren en rekening houden met elkaar. Het kind leert zijn eigen plek in de groep en krijgt het gevoel van gezamenlijkheid. Dit versterkt het zelfvertrouwen.

Als professional ben je dus het voorbeeld!

Gekleurde bril als referentiekader

Omgaan met mensen die anders zijn kan verschillende gevoelens oproepen:

• Nieuwsgierig (meer willen weten): geeft verrijking/ blik verbreden

• Angst/ irritatie: hoe verder verschillen van je eigen normen en waarden liggen, hoe moeilijker het kan zijn om respectvol te zijn.

Inzicht in je eigen referentiekader (normen, waarden en ideeën) is “jouw ”waarheid. Zo weer je dat iemand in een rolstoel niet kan lopen of een vrouw met een hoofddoek geen varkensvlees eet. Aan de ideeën binnen je referentiekader zitten ook vaak oordelen. Bijv. iemand in een rolstoel is zielig. Deze oordelen werken door in je handelen, terwijl ze misschien niet terecht zijn. Dit noemen we vooroordelen.

Verschillende kaders

Om met diversiteit te kunnen omgaan is het belangrijk om je te realiseren wat jouw waarheid is, waarom je dit zo vindt en dat de waarheid er voor andere heel anders er uit kan zien. Toch kan het zijn dat jouw ideeën over mensen dat je hun gedrag beoordeelt.

Hoe kan je omgaan met diversiteit als volwassenen?

Bekijk ieder mens als individu. Door te luisteren, vragen te stellen en te kijken kom je meer over de ander te weten. Duidelijk communiceren over wat jij belangrijk vindt geeft de mogelijkheid voor de ander om daar over nadenken en te vergelijken en vervolgens een gesprek te voeren.

Niet generaliseren (algemene conclusie trekken) maar communiceren.

Oog voor diversiteit

Als volwassene creëer je een sfeer van gezamenlijkheid. Hierbij houd je een open en vragende houding en respecteer je de ander. Diversiteit kan je vormgeven, in de ruimte en materialen (gekleurde poppen, stokjes bij bestek) door spel en creativiteit.

Bijvoorbeeld: bakken en koken uit een ander cultuur, fotomuur, kijken door een andere bril

Kringspel: ogen dicht, handen omhoog als.

Sticker op je hoofd en zelfstandig groepjes laten maken (ze gaan er van uit dat ze op kleur of vorm moeten kiezen wegens de stickers. Maar het mag ook willekeurig of op geslacht of op groep enz.)

Hoe neem je ouders mee in diversiteit?

• Open communicatie over huisregels, visie

• Neem de tijd, geef gelegenheid om vragen te stellen en vraag om hun mening

• Verdiep je in de achtergrond en gevoeligheden in de cultuur

• Maak gebruik van de verschillen en de talenten (hapjes voor Suikerfeest, praten over eigen cultuur, organiseer gezamenlijke activiteiten.