Dorperkidz

Gezellige, betrouwbare, betaalbare opvang

Maak een bijenparadijs!  

Het gaat slecht met de bijen in Nederland.

Daarom komen we met zijn allen in actie!

Maak van je tuin of balkon een paradijs voor bijen.

 

Weg met die nette tuin

Bijen en insecten voelen zich het meest thuis in een verwilderde tuin. Vraag dus aan je ouders of ze wat minder willen grasmaaien, schoffelen en snoeien. Of vraag of je zelf een stukje mag laten verwilderen. Misschien mag je ergens wat tegels weghalen zodat jij een mooi plekje kunt creëren. Leg wat oud hout en snoeiafval neer. Insecten kunnen hier bijvoorbeeld een nestje bouwen.

Insecten vinden hoog gras ook een fijne plek. En wanneer je gras niet maait, krijgen allerlei wilde bloemen de kans om te groeien.

Bloemen en planten

Wilde bloemen zijn niet alleen mooi maar ook heel belangrijk. Ze zorgen voor voedsel voor insecten, zoals bijen en vlinders. Hebben jullie geen tuin maar wel een balkon? Zet dan wat planten neer waar insecten van houden. Hang er gelijk een mooi zelfgemaakt insectenhotel bij waar insecten een nestje in kunnen maken.

Welk insect houdt van welke bloem?

Alle wilde bloemen zijn belangrijk voor insecten, maar elk insect houdt weer van andere bloemen.

Vlinders en bijen hebben de nectar van de bloem nodig. Bijen houden bijvoorbeeld van krokussen en lavendel maar ook van kruiden als rozemarijn, salie, tijm, dille en bieslook. De vlinder het icarusblauwtje is bijvoorbeeld dol op rolklaver. En het klein geaderde witje (vlinder) is gek op de pinksterbloem.(Onderaan deze pagina kun je zien hoe deze insecten eruit zien).

De rups of de larve van een insect eet het liefst van de plant zelf. De rups van de koninginnenpage (vlinder) eet bijvoorbeeld het liefst van het plantje peen.

Zaadjes voor deze bloemen vind je hier

Begin snel met zaaien want hoe meer bloemen, hoe meer bijen, vlinders en andere insecten!

Zo maak je een insectenhotel

Er zijn tegenwoordig veel te weinig plekken waar insecten, zoals de bij, een nest kunnen maken. Help ze een handje en maak een insectenhotel! Ga je voor een simpel hotel of een super-de-luxe droomhotel? We laten zien hoe je de verschillende varianten maakt.

Bijen en andere insecten houden van warme, droge holletjes. Ze leggen hun eitjes in kleine holletjes in hout, riet of klei. Zo'n speciaal verblijf voor insecten kun je zelf maken. 

Waar moet je op letten?

·        Zet je insectenhotel of bijenhotel op een zonnige plek.

·        Gebruik je bamboestengels of boorgaten? Houdt dan een diameter aan van maximaal 10 mm aan en zorg dat de stengels/gaten aan één kant dicht zijn.

·        Bij het gebruik van boorgaten in hout: boor met de draad van het hout mee. Zorg dat het hout droog is en zonder scheuren. En zorg dat de gangen glad zijn omdat de bijen er anders hun vleugels aan scheuren. Je kunt hiervoor het beste hout van eiken, esdoorn, es of beuk gebruiken.

·        Creëer holtes en spleten om veel verschillende soorten insecten naar je hotel te lokken. Je kunt hier bijvoorbeeld riet, dakpannen, plantenresten, dennenappels of leem voor gebruiken.

 

Insectenhotels in soorten en maten

Van super-de-luxe insectenhotel tot éénkamerappartementje, wij laten hieronder zien hoe je ze maakt!

https://youtu.be/Fvr6v2bgVVw

Supersnel insectenhotel

https://youtu.be/ejTQtJ85n4g

Hotel in een wijnkistje

https://youtu.be/IxYpm0IjFKk

Van boomstronk tot hotel

https://youtu.be/VUk8hShbcOA

 

 

Maak zelf mini-natuur

De bijen hebben ons nodig! Wilde bloemen verdwijnen en daardoor ook het voedsel voor insecten en vogels. Kom in actie en maak je eigen mini-natuur, vol bloemen! Maar hoe begin je nu zo'n eigen stukje mini-natuur? Dat leggen we je uit!

De plek

Voordat je begint met je mini-natuur, is het goed om na te denken over de plek. Gebruik je een hoekje in de tuin? Of kies je een perkje bij jou in de straat zodat iedereen kan meegenieten? Op het schoolplein kan natuurlijk ook. Vraag de juf of meester of jullie een tegel uit het plein mogen halen waar je kan gaan zaaien. Heb je een balkon? Dan kan je je mini-natuur maken in een grote pot of in een kistje.

Zoek een zonnig plekje voor je mini-natuur want wilde bloemen houden erg van de zon. Je kunt het beste zaaien in april en mei, dan kan je in de zomer genieten van mooie bloemen!

De aarde

Onderzoek eerst de aarde. Is deze hard en stevig? Meng deze dan met een beetje potgrond en woel alles lekker om (misschien kom je wel een worm of ander kriebelbeestjes tegen!). Haal eventueel oude wortels en andere plantjes uit het stukje waar je wilt gaan zaaien. 

Ben je er klaar voor?

Dit heb je nodig:

·        Biologische zaadjes

·        Potgrond

·        Schepje

·        Gieter

·        Emmertje

·        Eventueel een stukje gaas om je mini-natuur mee af te dekken zodat er geen kat in komt

·        Voor op het balkon: een grote pot of kistje met worteldoek

 

Meng de zaden in een emmertje met wat potgrond. Strooi dit vervolgens uit over de plek waar je wilt dat de bloemen komen. Gebruik je een pot of een kistje met worteldoek? Vul deze dan eerst tot ongeveer 2/3 met potgrond. En strooi hier vervolgens het zaden & potgrond mengsel op. Maak na het zaaien de aarde vochtig met wat water uit de gieter.

Als het goed is, zie je na een paar dagen al wat sprietjes opkomen!

Tip! Zaai in een melkpak

Heb je weinig ruimte om bloemen te zaaien? Geen probleem, dan zaai je toch gewoon in een melkpak! Bekijk ook het filmpje hieronder met de instructie.

https://youtu.be/jpw6_JZy8k8

Maak een zandbak voor bijen

Wist je dat er veel bijensoorten zijn die een nestje in de grond maken? Dit zijn zandbijen. Ze graven tunneltjes in de grond van 5 tot soms wel 60 cm diep. Help deze bijen een handje en maak een bijenzandbak! Dit kun je zelfs op je balkon doen.

Wat heb je nodig:

·        Vier plankjes waarmee je een rechthoek of vierkant kunt maken of een kistje

·        Zandbakzand

·        Spijker of schroeven om de planken te verbinden

 

Zo maak je zelf een zandbak voor bijen

Timmer vier plankjes aan elkaar in een vierkant. Vraag een volwassene om je hierbij te helpen. Maak je zandbak zo groot of klein als je zelf wilt. Op je balkon kan het slim zijn om een bodem te maken in de zandbak, dan blijft het zand netjes in het bakje. Een kant-en-klaar kistje is dan makkelijk. Kies een mooi plekje om je zandbak neer te zetten, bijvoorbeeld bij je mini-natuur. Tip: zandbijen houden erg van zon, met een zonnig plekje maak je ze dus éxtra blij! Vul je zandbak met zand en wachten maar...

Fijn om te weten: zandbijen zullen nooit uit zichzelf steken, wel als ze zich bedreigd voelen.