Dorperkidz

Gezellige, betrouwbare, betaalbare opvang

Thema Kriebelbeestjes

 

Boekentip:

 • Kriebelbeestjes van Petr Horacek
 • de spin die het te druk had van Eric Carle
 • kleine onderzoekers van Gottmer
 • Eentje Geentje het lieveheersbeestje van E. van Dort

Liedje

Versjes:

Mieren, mieren, mieren overal waar ik loop
bouwen met z’n allen aan een mierenhoop
tsjonge jonge jonge wat een werk is dat
zou je niet eens willen dat je pauze had
.


Leuke filmpjes:

Knutselen (downloads)

 • Vlinders van macaroni
 • Bijen
 • Mier
 • Rupsje Nooitgenoeg
 • Slak knutselen: laat de kinderen een rond vouwblaadje tot een spiraal knippen (goede knipoefening!). Plak deze spiraal op met hier en daar wat kleine stukjes karton eronder, dit zorgt voor een 3D-effect. Teken tot slot het lijf van de slak, en stempel eventueel het woord erbij.

SLAK

 • Maak een libelle: Verf een ijsstokje in een mooie kleur. Dit wordt het lijf. Knip van papier de lichaamssegmenten en de kop. Maak aan de kop voelsprieten. Plak op het lijf vleugels van wit vliegerpapier (teken hier eventueel nog lijnen op). Hang de libellen met visdraad aan het plafond.

Liebelle

 • Spin in web: Met witte wasco of sterke lijm tekenen de kinderen een spinnenweb op wit papier. Daarna (de lijm moet eerst droog zijn) gaan ze er met ecoline overheen. Terwijl dit alles droogt, maken de kinderen een spin van een Chinees hoedje. Die wordt er op geplakt, en klaar! 


Spin


Werkbladen:

 Activiteiten:


Hoek

Maak een kriebelbeestjes-kijk-hoek: neem een paar tafels, zet die tegen de muur en leg er een bruin kleed overheen. Strooi houtsnippers, leg boomschors en andere natuurlijke materialen neer. Knutsel samen met de kinderen kriebelbeestjes, en zet die in hun leefomgeving. De vliegende diertjes hang je met visdraad aan het plafond. Zet eventueel potjes neer met diertjes erin, zodat de kinderen ze kunnen bekijken. Leg er loepjes (zie hierboven), kijkboeken, tekenpapier en potloden bij, zodat de kinderen kunnen observeren en tekenen wat ze zien.

Kringactiviteiten

ik eet graag vliegjes, die vang ik in een web. Rara, wie ben ik? (spin)

ik heb stippen op mijn rug. Rara, wie ben ik? (lieveheersbeestje)

ik haal nectar uit de bloemen en breng het naar de korf. Rara, wie ben ik? (bij)

ze zeggen dat ik in je oren kruip, maar dat doe ik niet! Rara, wie ben ik? (oorwurm)

ik slaap niet in een bed, al lijkt mijn naam daarop. Rara, wie ben ik? (pissebed)

ik zuig sap uit de planten. Mieren vinden mijn sap lekker, lieveheersbeestjes eten mij op. Rara, wie ben ik? (bladluis)


Lieveheersbeestjes: Klik op het lieveheersbeestje hieronder voor een vergroting en print het een paar keer uit op rood papier. Kleur de pootjes en het kopje zwart met een viltstift. Lamineer de lieveheersbeestjes voor extra stevigheid. Geef de kinderen een paar knopen of fiches en een dobbelsteen. Het kind gooit, telt de ogen, en legt net zoveel fiches op het lijf van het lieveheersbeestje. Oudere kinderen kun je opdracht geven de fiches eerlijk te verdelen. Ze zullen merken dat dit niet altijd goed kan!

lieveheersbeestje.gif

Dikke bromvlieg

Vlieg op, dikke vlieg, dikke bromvlieg
je plaagt me en je kriebelt zo
ik wil je niet je wiebelt zo
ga weg jij van mijn neus, dikke neus
ga weg jij van mijn neus

lesidee: laat de kinderen met hun hand een vlieg uitbeelden. Die vlieg gaat hoog en laag. Je laat de kinderen mee ‘zoemen’ (met een klank) met jouw hand. Nu landt de vlieg ergens op het lichaam. Je zingt het lied, en je vervangt ‘neus’ door dat lichaamsdeel: oor, hand, knie, bil, etc. 

Vlieg op, dikke vlieg, dikke bromvlieg - Bing video

 


Spel: 'k Heb een vlinder in mijn hand
De kinderen staan of zitten in de kring. Eén kind loopt rond door de kring met een nepvlinder in de hand. De kinderen zingen ondertussen:
'k Heb een vlinder in mijn hand,
die gaat vliegen door het land
bloempje hier, bloempje daar
als hij landt dan zeg je 't maar.
De vlinder landt op de hand van het kind waar hij het dichtst bij is als het lied stopt. Dit kind pakt de vlinder aan en mag nu door de kring gaan lopen