Dorperkidz

Gezellige, betrouwbare, betaalbare opvang

Modderdag

Over ModderDag

Tijdens ModderDag staat het vrij spelen met de elementen water en zand centraal. Kinderen krijgen de ruimte om modder te maken, ontdekken en beleven. Honderdduizenden kinderen in binnen- en buitenland zijn tegelijkertijd actief bezig met natuur. En daarbij mag je vies worden!

Hoe werkt ModderDag?

ModderDag organiseer je zelf. Als school, gastouder, kinderdagverblijf, BSO, bezoekerscentrum: iedereen die het spelen van kinderen in de natuur belangrijk vindt kan zich aansluiten bij ModderDag en zelf iets organiseren. Je kan jouw activiteit aanmelden via deze website. IVN plaatst alle deelnemende locaties op een kaart. Aanmelden is belangrijk om landelijk de impact van deze dag te meten en laten zien. 


Handig voor leerkrachten, of collega's in de kinderopvang:

hierbij  een link naar de vernieuwde ModderDag materialen, zoals de poster, handige checklists en draaiboeken. Daarin staat niet alleen achtergrondinformatie, maar ook tal van suggesties voor activiteiten voor de verschillende leeftijdsgroepen.

ModderDag | IVN


Maatschappelijke urgentie

Waar en wanneer is er nog ruimte om te spelen in de natuur? Te ervaren hoe je een steen kunt keilen over het water? Hoe het is om slootje te springen of in een boom te klimmen? In onze huidige samenleving gebeurt het ontdekken van de wereld steeds vaker virtueel: via televisie, games, tablets en smartphones.

En dat, terwijl het wetenschappelijk is aangetoond dat buiten spelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert. Met ModderDag zetten we het spelen in de natuur op de agenda. Omdat het leerzaam en leuk is! Sluit je daarom aan en organiseer je eigen ModderDag. Vies worden mag op ModderDag!

International Mud Day

In 2009 op een World Forum bijeenkomst is het idee voor International Mud Day ontstaan, met als doel kinderen de noodzakelijke positieve natuurervaringen te geven. Gillian McAuliffe uit Australië and Bishnu Bhatta uit Nepal bespraken de uitdagingen die kinderen tegenkwamen bij het spelen in de modder in hun eigen omgeving. Waar op de dorre zandvlakten van Perth, Australië weinig modder te vinden is en een cultuur heerst van 'niet vies willen worden', was in Nepal meer dan genoeg modder maar hadden kinderen onvoldoende kleding om deze vies te kunnen maken en daarna te wassen. Wat begon als een kledinginzamelingsactie en uitwisseling tussen kinderen uit Nepal en Australië is uitgegroeid tot een internationale dag.

Marc Veekamp (IVN) heeft ModderDag in 2013 naar Nederland gehaald en samen met Schuttelaar en partners dit verder opgezet. Internationaal wordt ModderDag jaarlijks behalve in Nederland ook in Nepal, Australië, Schotland, Engeland, Tanzania, Bangladesh, Mexico, Vlaanderen en de Verenigde Staten gevierd. En het aantal deelnemers aan ModderDag groeit ieder jaar.

Het recept voor de perfecte Modder

Zonder modder geen ModderDag. Maar hoe maak je nou lekkere modder? Hier lees je het recept voor de perfecte modder.

Dit heb je nodig:

  • Een bak of emmer 
  • Iets om mee te roeren zoals een kinderschep.
  • Water
  • Zand

Materiaal

Een zandspeelplaats of zandbak is een goede plek om modder te maken.
Je kunt ook speciekuipen, een oud ligbad of gewoon emmers gebruiken.

Water

Gebruik kraanwater, regenwater, vijverwater of water uit een pomp. Bedenk wat je ermee wilt doen, of de kwaliteit van het water voldoende is en hoe je het water op de gewenste plek krijgt.

Soorten zand

Om modder te kunnen maken kun je verschillende materialen gebruiken. Elk
materiaal ruikt en voelt anders, ziet er anders uit en geeft ook andere effecten.

  • Aarde - De vruchtbare, meestal zwarte bovenlaag van de bodem. In tuinaarde zit veel bodemleven. Dat ontbreekt in tuinaarde van het tuincentrum.
  • Leem - Zit tussen zand en klei in en is meestal een gele kleur. Het is minder kneedbaar dan klei, maar je kunt er wel prachtig mee bouwen. Een leemlaag laat moeilijk water door. Leem wordt wel gebruikt als onderste laag in een vijver. Schoonmaken is wel een karwei.
  • Zand - Bevat geen voedingsstoffen en is vaak fijnkorrelig en licht van kleur. In Oost- en Zuid- Nederland zit, net als in de duinen, veel zand in de bodem.
  • Zandbakzand - Dit zand is wat grover, schoon en geschikt om mee te bouwen en in te graven.
  • Klei - In West- en Noord Nederland bestaat de ondergrond van de bodem uit klei. Modderige klei vergt wel extra schoonmaakwerk.

Aan de slag

Zodra je de materialen heb verzameld kun je aan de slag. Pak je emmer en vul deze met een laag zand. Voeg hier beetje bij beetje water aan toe en blijf ondertussen roeren, zodat het water goed met het zand mengt. Als je modder de gewenste dikte heeft stop je met het toevoegen van water en kun je er lekker mee gaan kliederen. Vies worden mag op ModderDag!

Vergeet na afloop niet je handen te wassen en je materialen schoon te maken.


Leuk filmpje over modder maken:

Natuurles ModderDag: zó maak je modder! - YouTube


Impressie modderdag:

nationale modderdag - YouTube



Inspiratie

Gaan jouw kinderen morgen ook met modder spelen maar heb je nog wat inspiratie nodig? Lees dan de volgende speltips en wees vrij om deze in de reacties aan te vullen!

  • Modderglijbaan: Van een eenvoudig blauw zeil kan je een mooie modderglijbaan maken. Ter voorbereiding nat maken met water en hier wat modder opgooien. Zwemkleding aan en glijden maar! Wie komt er het verste?
  • Moddersoep: Jonge kinderen vinden het geweldig om van alles en nog wat te plukken en te verzamelen. In een grote emmer is dit heel makkelijk. Na afloop een beetje zand erbij en met een grote stok roeren en klaar is de enige echte moddersoep! Als de kabouters daar ’s nachts nu niet van gaan smullen weten wij het ook niet meer…
  • Voelkim: Verstop van alles in een bak met modder en laat de kinderen voelen wat er in zit. Of maak er voor de kleintjes een grabbelton van. Waar ze al dan als opdracht iets uit moeten halen.
  • Modderzandbak: gooi de zandbak vol met water, hoeveel modder wil je hebben?
  • Het bos in: met modder spelen hoeft niet moeilijk te zijn, als het net heeft geregend is een eenvoudig tochtje naar het bos al voldoende. Zodra je kind kan lopen, kan hij / zij lekker zelf op zoek gaan naar een mooie modderpoel om zich daar uit te leven. Laat je kind maar eens vrij zodat je heerlijk kan genieten van het spel. Af en toe kan je een vraag stellen om het zelfstandig spelen te stimuleren.
  • Modderverven: Verven kan je met meer materialen dan alleen verf. Door een beetje kleurstof toe te voegen aan de modder krijg je ook nog eens mooie kleurtjes. Weer eens wat anders dan kleuren met stoepkrijt!
  • Modderspoorzoekertje: Maak een speurtocht of spoor met modderige voeten zodat de kinderen deze kunnen volgen!
  • Moddertrommelen: misschien heb je ooit wel eens gehoord van de Blue Mangroup. Deze mannen die van top tot teen blauw geschminkt zijn en trommelen tijdens een optreden op hun trommels met een laagje verf. Dat kunnen de kinderen natuurlijk ook, maar dan met een laagje modder. Omstebeurt mogen ze met de dobbelsteen gooien, en als je zes gooit mag je je helemaal laten gaan.
  • Modderschminken: geen moddermasker maar stoere indianenstrepen van modder!
  • Moddertaartjes bakken (maar dan zonder modder)
  • Een modderkeuken: Oké, dit vergt wat voorbereiding maar met wat planken hout, twee bakjes, wat haakjes (en een handige man) heb je in no-time een modderkeuken voor in de achtertuin. Serviesje erbij en spelen maar. Niet alleen op modderdag maar het hele jaar door!

Ook leuk; na afloop van het spelen met modder onder de watersproeier afspoelen. ;-)

Op zoek naar meer inspiratie voor het spelen met modder? Kijk dan eens op deze pinterestpagina, met meer dan vijftig ideeën. Bijvoorbeeld een DIY voor wittegeestenmodder of een moddercafé. Helemaal leuk als je ons daarna ook gaat volgen!


Modderdag diploma klik  HIER!