Thema Pasen
Boekentips:
- Piep, het is Pasen van Liesbeth Slegers
- Kaatje viert Pasen van Liesbeth Slegers
- Dottie's eieren vam Julie Sykes
- Dottie's kuikens van Julie Sykes
- Rupsje Nooitgenoeg
liedjes:
- ZOEM ZOEM ZOEM, DE BIJ VLIEGT NAAR DE BLOEM
- PIETER PAASHAAS
- EITJE VERSTOPPEN ZAG TWEE HAZEN
- LIEF KLEIN KONIJNTJE
- ZAG TWEE HAZEN
Knutselen (downloads):
- Hyacint knutselen
- Kip eierdop
- Lieveheersbeestje plakken
- Paasei
- Paashaas of paaskip van brooddeeg
- Paashanger
- Paashanger 2
- Paaskuiken
- paasmasker
- Paasmobiel
- Rupsje nooitgenoeg inkleuren
- Vrolijke narcis
- Vlinder plakken
1. Kuikentjes van eierdozen
Deze vrolijke kuikentjes maken van elke paastafel een feest.
Bron: www. Pinterest.com https://nl.pinterest.com/pin/545639311105484681/
Zo maak je het: pak een eierdoos en knip ze per ei los. Kleur de losse eierdozen met verf. Knip een ruit voor de snavel, vouw deze doormidden en plak ‘m op met lijm. Met een zwarte stift maak je de oogjes. Plak een veertje op de bovenkant af en klaar is je paaskuiken.
2. Schattige Paas-hand-dieren
Deze lieve paasdieren maak je letterlijk in een handomdraai.
Bron: www.Pinterest.com https://nl.pinterest.com/pin/560346378639934482/
Zo maak je het: leg vellen papier in verschillende kleuren klaar. Trek je peuters hand om op papier voor het schaapje, kuikentje en de paashaas en knip deze uit. Voor het schaap knip je nog een los hoofdje uit, plak deze vast op de uitgeknipte hand en plak voor de wol watjes vast met lijm. Wiebeloogjes erop en klaar!
Voor het kuikentje knip je een snavel en twee poten uit en plak je de wiebeloogjes op het uitgeknipte handje. Voor de paashaas knip je drie vingers van het uitgeknipte handje af. Knip twee roze oren uit, plak de wiebeloogjes en maak met stift een neus (of plak een kleine pompon op.)
3. Paaseieren met pasta
Deze paaseieren met gekleurde pasta zijn een echt feestje om te maken én om te zien.
Bron: www.Pinterest.com https://nl.pinterest.com/pin/560346378635732931/
Zo maak je het: pak verschillende soorten pasta (je hoeft het niet te koken) en stop deze in een plastic zakje. Voeg wat verf toe in een kleur die jullie mooi vinden. Doe het zakje goed dicht. Hussel de pasta en de verf goed door elkaar tot de pasta gekleurd is. Herhaal dit pasta-verftrucje nog een keer maar dan met een andere kleur, zodat je straks pasta in verschillende kleuren hebt. Haal de pasta uit de plastic zakjes. Knip een aantal paaseieren uit een vel karton en verf de paaseieren in een mooie kleur. Plak nu de pasta met lijm op de eieren en je hebt supermooie en bijzondere paaseieren.
4. Harige paaskuikens
Verven met je vingers of kwast is leuk, maar verven met een vork vind je kleuter nog véél leuker.
Bron: www.Pinterest.nl https://nl.pinterest.com/pin/851532242033140775/
Zo maak je het: doop een vork in de gele verf en laat je kind met de vork een kuiken-figuurtje maken. Zodra de verf droog is, plakken jullie er een wiebeloogjes op plus een snafeltje en pootjes en tada, klaar is jullie grappig paaskuiken!
5. Paaseieren stempelen
Wist je dat jullie met aardappels en verf de mooiste paaseieren kunnen stempelen?
Bron: www.Pinterest.com https://nl.pinterest.com/pin/515732594830449776/
Zo maak je het: pak een ovale aardappel en snijd deze verticaal door midden. Kerf er met een aardappelschilmesje een leuk patroontje in. Verf de binnenkant van de aardappel in verschillende kleuren en stempelen maar.
6. Paashaas-maskers
Met deze vrolijke maskers kunnen je kleuter en jij met Pasen zelf voor paashaas spelen.
Bron: www.Pinterest.com https://nl.pinterest.com/pin/6333255711181740/
Zo maak je het: knip een papieren bordje doormidden. Knip er twee ogen uit en knip twee konijnenoren uit een vel karton. Plak een pompon op als neus en pijpenragers als snorharen. Lijm er een (ijs)stokje aan vast en klaar is je masker.
7. Kiekeboe kuiken
Kiekeboe! Met dit grappige kuikentje kan je kleuter daarna ook nog uren spelen.
Bron: www.Pinterest.com https://nl.pinterest.com/pin/643311127997887926/
Zo maak je het: knip een ei uit een vel karton en knip die zigzaggend doormidden. Pak een wasknijper en plak op de voorkant van de knijper aan elke kant een ei-deel. Knip een kuikentje uit en plak dat vast aan de achterkant van de knijper.
8. Vrolijke paastekening
Een paastekening is niet alleen heel leuk om te maken, maar ook om op te sturen naar opa en oma bijvoorbeeld.
Bron: www.Pinterest.com https://nl.pinterest.com/pin/262827328240732051/
Zo maak je het: verzamel flink wat wc-rollen en zet verschillende kleuren verf klaar. Knijp enkele wc-rollen wat in, zodat ze een ovalere vorm krijgen. Doop de onderkant van de wc-rol in de verf en zet ze op een vel papier neer in de vorm van paashaasjes en eitjes. Je kunt ze natuurlijk ook nog mooi inkleuren om er helemaal een gezellige tekening van te maken.
9. Paasmandje van wc-rol
Dit vrolijke paasmandje kun je straks volstoppen met lekkere (chocolade) paaseitjes.
Bron: www.Pinterest.com /https://nl.pinterest.com/pin/307863324532866723/
Zo maak je het: vouw een papiertje dubbel en plak dat aan de onderkant van de wc-rol. Plak daarnaeen gekleurd papiertje om de wc-rol. Knip voor het paashaasje nog twee oren uit, voor het kuikentje twee vleugels (of gebruik veertjes), voetjes en een snavel. Plak daarna de wiebeloogjes op en teken eventueel nog een lief snoetje. Prik twee gaatjes aan de bovenkant en maak van pijpenragers het hengsel.
Kleurplaten (downloads):
10 leuke feiten over Pasen
1. Pasen komt van Pesach.
Ons woord Pasen is – via het Aramese Pascha – afgeleid van het Hebreeuwse woord Pesach, het feest waarbij de joden de bevrijding uit Egypte vieren. Pesach heeft niets met het Christelijke Pasen te maken. Tijdens Pesach wordt namelijk de uittocht uit Egypte door de joden verteld en herdacht. In de nacht van de uittocht uit Egypte ging de doodsengel namelijk voorbij aan de huizen waar lamsbloed aan de deurpost was gesmeerd. Vlak nadat Jezus was aangekomen in Jeruzalem om Pesach te vieren, werd Hij gekruisigd. Het Laatste Avondmaal was dus eigenlijk een Pesachmaaltijd. Pesach betekent oorspronkelijk ‘overslaan’, omdat de doodsengel dus de huizen van de joden oversloeg.
2. Hardgekookt ei
Tijdens de Paasviering in de Middeleeuwen gooide een priester een hardgekookt ei naar de koorknapen, zij moesten dat ei dan weer vergooien. Degene die het ei om 12 uur in zijn bezit had mocht het houden. Dit spel was ook de voorloper van de stoelendans.
In Duitsland is ei-gooien nog steeds een traditioneel spel waarin deelnemers een ei over moeten gooien. Iedere keer dat het lukt, gaan ze verder uit elkaar staan. Degene die het ei als eerste laat vallen of breekt tijdens het vangen of gooien is de verliezer.
3. Chocolade paaseieren
Paaseieren van chocola werden voor het eerst gemaakt begin 19e eeuw in Europa.
4. Poolse traditie
In Polen vieren veel mensen het Christelijke Pasen door boter te eten in de vorm van een lammetje.
5. Paasmandjes
Vroeger werden Paasmandjes geweven van twijgen en takjes, zodat ze er als een echt vogelnest uit zagen. Hier werden dan de Paaseieren in bewaard.
6. Geen eieren eten
Veel Christenen eten juist geen eieren tijdens de lente als deel van hun opoffering. Dat is één van de redenen dat de eieren in een mandje verzameld worden.
7. Snoep verkocht
Na Halloween wordt in de VS tijdens Pasen het meeste snoep verkocht van alle feestdagen. Ja, zelfs meer snoep dan met Kerst.
8. traditie Oost-Europese landen
In bepaalde Oost-Europese landen mogen de mannen op Paasmaandag hun vrouwen ’s ochtends slaan met een zweepje. Gezellig toch? De wraak van de vrouwen is echter zoet, want ’s avonds mogen vrouwen wraak nemen op hun man door een emmer koud water over het hoofd van hun echtgenoot te gooien. Een soort ice bucket challenge avant la lettre.
9. De Paashaas
De Paashaas is geïntroduceerd door Duitse immigranten in Amerika. Waarschijnlijk hebben zij ook de kerstboom meegenomen, waardoor beide symbolen ontzettend populair werden en nog steeds bestaan.
10. Ei als symbool
Het ei als het symbool van leven wordt al honderden jaren door vele geloven en culturen gebruikt. De joden, Romeinen, Galliërs, Chinezen, Egyptenaren en Perzen gebruikten het al veel eerder.