Dorperkidz

Gezellige, betrouwbare, betaalbare opvang

Thema Winter


Boekentips:

  • Dikkie Dik - spelen in de winter van Jet Boeke
  • Kikker in de Kou van Max Velthuijs
  • Kaatje in de winter van Liesbet Slegers
  • Nijntje in de sneeuw van Monica Maas

 

Liedjes:


Links:


Knutselen:


IJsberen

wat heb je nodig: papierenbordjes, wit papier, papieren bekertjes, pompon (zwart), watten, witte verf.

Maak van te voren:

Gaten in de borden (ogen), snipper de watjes, knip 2 oren uit wit papier.
Dikke truien

Dikke truiendag valt naturlijk in de winter. Lekker warm aankleden om de kachel een graatje te sparen.  Het sjabloon vind je HIER!

hetzelfde sjabloon kan je gebruiken om met garen te rijgen. Maak gaatjes met een perforator.
Sneeuwman

wat heb je nodig: watten, gekleurd papier, pompom (zwart) eventueel knopen, lijm en een schaar, karton papier.

teken van te voren de vorm van de sneeuwpop op het karton. Knip alvast de handen uit (mits ze dit niet zelf kunnen)


Muts vlechten

knip een patroon van een muts op karton. je kan ook het sjabloon van de muts hierboven gebruiken. knip vervolgens 7 lijnen in de muts. let op de aftand dat er wel de stoken tussen passen.

Sneeuwpop 3D

Eierdoos Sneeuwpop

Niet alleen zullen kinderen graag een eierdoosje sneeuwman maken, maar ze zullen ook graag met ze spelen! Je kunt een winterse speelscène maken met wat katoenen ballen, gerecycled piepschuim en wat blauw papier.

Benodigdheden voor het maken van een eierkartonnen sneeuwpop

- Eierdoos

- Witte Acrylverf

- Schaar

- Verfkwast

- Hete Lijm

- 2 Zwarte knoppen

- Oranje Kardstock

- Zwarte Sharpie of Zwarte Marker

- Kleine Pom Poms (groen en rood)

- Pijpreinigers (groen en rood)

Wat voor soort lijm moet ik gebruiken?   Hete lijm werkt het beste bij het werken met eierdozen en knopen. Maar voor jongere kinderen gebruiken we graag een extra sterke niet-toxische lijm zoals deze. Zorg er wel voor dat je hem goed laat drogen en houd hem vast zodat de lijm kan worden opgenomen.

Routebeschrijving voor het maken van een eierdoosje Sneeuwpop

1.Knip eerst drie eierdopjes uit je eierdoosje.

2. Verf vervolgens je eierdopjes wit. Het kan zijn dat u een paar lagen verf nodig heeft om de eierdopjes volledig te bedekken.

3. Om de eierdopjes te stapelen, moet u tussendoor afstandhouders aanbrengen om de kopjes hoger te laten zitten. Om de afstandhouders te maken, moet u een kleine strook uit het eierkartonnen deksel knippen. Vouw de strook in een vierkant. Lijm dit vierkantje aan de bovenkant van een eierdoosje.

4. Lijm een ander eierdoosje op het doosje met de afstandhouder. Maak nog een afstandhouder met een strook eierdoosdeksel en bevestig deze aan de bovenkant van het tweede eierdopje. Plak vervolgens je laatste eierdopje aan de bovenkant vast.

5. Om oorbeschermers te maken, snijdt u een klein stukje pijpenrager af en buigt u het in een omgekeerde "U"-vorm. Lijm dit aan het bovenste eierdopje. Lijm vervolgens twee pompoenen aan weerszijden van de pijpenrager om het op oorbeschermers te laten lijken.

6. Teken een wortelneus op een stuk oranje karton en knip het uit. Plak dit op de bovenste eierdoos.

7.Teken op ogen en een mond met een zwarte Sharpie.

8.Plak tenslotte een zwarte knoop op de middelste en onderste eierdopjes.

Kinderen zullen het geweldig vinden om deze eierdoos te maken! Maak één of een stel sneeuwpoppen om te laten zien of te spelen met deze winter.


Sneeuwman

wat heb je nodig: papierenbordje, crepepapier, gekleurd papier, snippers vel karton.

knip van het karton alvast een hout, deze mag het kind alvast beplakken. knip de vormen van de ogen, neus en mond. 

het plakken kan nu echt beginnen. 

Wanten

knip per kind 2 wanten uit op karton. Perforeer in elke want 1 gaatje. verbind de wanten met een wollen draadje. De kinderen kunnen de wanten beplakken met papier, wol of stofjes.
pinguig

wat heb je nodig: een zwart vel karton, schaar, lijm wit papier zwart papier en oranje papier en als laatste witteverf en wegwerpvorkjes.

knip de vormen voor de kleintje alvast uit. De grotere kinderen kunnen dit natuurlijk zelf. Voordat ze gaan plakken gaan ze eerst met de vorkjes in de verf en de buikjes lekker wit maken. Als dit droog is dan kunnen ze de oogjes, snavel en de pootjes plakken. Let op de kindjes mogen zelf bepalen waar ze die plakken het is hun knutsel.


Eskimo

Dit heb je nodig:

schaar, lijm, Sjabloon ( eskimo.jpg ) , dik papier (160 gr), gekleurd papier, watten, prikpen en prikmat, cirkel van huidskleur.

Aan het werk:

Knip de cirkel uit. Prik de binnenste cirkel eruit. Je houdt nu een ring over. Plak de huidskleur cirkel achter de ring.
Beplak de ring met watten. Maak ogen, haren een een mond. De eskimo is klaar maar je kan ook het hoofd boven het knutselidee trui borduren plakken.


Sneeuwpop 1

Dit heb je nodig:

schaar, lijm, wit, zwart, oranje papier, crêpepapier, blauw papier

Aan het werk:

Trek een grote en een kleine cirkel om op wit papier en laat de kinderen deze uitknippen. Knip van zwart papier een strookje en een vierkant en vorm zo de hoed. Knip een lange strook en een rechthoek. Knip de rechthoek steeds in zodat er een bezem ontstaat. Plak het geheel op. Maak ogen, neus en een mond en knopen op de buik. Knip van crêpepapier een sjaal.


Sneeuw maken

Budget vriendelijk spelen. Ligt er buiten geen sneeuw dan hebben we binnen sneeuwpret. Doe baking soda in een grote bak en spuit daar wat scheerschuim bij dit meng je met de handen. Als het mooi mengt met elkaar en je er balletjes van kan kneden is het goed. De kinderen hebben er uren lang plezier van en kunnen hun fantasie de vrije loop laten gaan. Laat het spelen beginnen!

TIP: Je kunt het vaker gebruiken door er steeds weer een beetje scheerschuim bij de spuiten en opnieuw te mengen.

Wat heb je nodig:

  • Grote bak
  • Baking soda
  • Scheerschuim (1 bus is meer dan genoeg)
  • Speelgoed voor in de sneeuw (denk aan lepeltjes en bakjes om te bouwen maar ook pinguïn, ijsbeer en/of poppetjes)

Veel plezier!


Kleurplaten:Werkbladen: