Dorperkidz

Gezellige, betrouwbare, betaalbare opvang

Tips babymassage

Voordat je begint is het goed om de verwarming wat meer open te draaien zodat de ruimte waarin je gaat masseren aangenaam op temperatuur is. Je baby ligt daar tenslotte zonder kleding aan. De olie kan je in een klein flesje ook even in een broekzak bij je dragen zodat deze op lichaamstemperatuur komt. Warme handen zijn natuurlijk ook altijd erg fijn.

Een massage is voor de baby niet fijn als hij te moe is en eigenlijk wil slapen, of als hij net zijn buikje heeft vol gedronken. Het is dus even zoeken naar het perfecte moment op de dag.

Probeer echt even de tijd te nemen voor de babymassage. Zet bijvoorbeeld de telefoon uit en zet een rustgevend muziekje aan op de achtergrond.

Houdt ook wat handdoeken bij de hand. Handig voor als het toch een beetje koud / tochtig is, of als je baby een ‘ongelukje’ heeft. Ze zijn natuurlijk nog niet zindelijk. De baby ligt natuurlijk ook op een lekkere dikke handdoek.

Stappenplan & technieken

De babymassage bestaat grofweg uit vier onderdelen. Je begint op de buik van de baby, gaat dan door met de ledematen (armen en benen) van je baby, vervolgens de rug en billen en eindigt bij het hoofdje van je baby. Je brengt als eerste een beetje olie op je handen aan. Over het algemeen herhaal je alle bewegingen minimaal drie keer achter elkaar. Deze wrijf je even over elkaar zodat je handen en olie lekker warm is voordat je je baby hiermee aanraakt. We beginnen bij de buik / hart naar de ledematen zodat de afvalstoffen van het hartje af worden bewogen.

Op de buik

Je begint als de baby op zijn rug ligt zodat je oogcontact hebt met de baby.

  • Je laat twee handen rustig op zijn borstbeen liggen en maakt dan halve maan bewegingen met de klok mee naar beneden.
  • Daarna leg je beide handen in het midden van zijn buik en beweegt ze naar zijn zij. Hierbij volg je een beetje het middenrif. Als je kindje last hebt van verstoppingen kan je hier wat meer druk op leggen. Wees hier wel heel voorzichtig mee.
  • Vervolgens maak je diagonale ‘veiligheidsriem’ bewegingen. Je begint in de lies en beweegt je hand schuin naar de schouder. Dit herhaal je afwisselend vanaf beide zijden.
  • Je vervolgt met dezelfde bewegingen maar dan verticaal naar boven. Dus van de lies rechts naar de schouder rechts. Hierbij kan je zijdes afwisselen of tegelijkertijd.
  • Tot slot leg je de handen zachtjes op de buik van je baby en laat deze even ‘trillen’.

De ledematen

Je baby ligt nog steeds op zijn rug, of eventueel op zijn zij.

  • Je begint met de armpjes van de baby. In een soort prikkeldraadhouding masseer je voorzichtig in een draaiende beweging vanaf de schouder tot aan de pols.
  • Vervolgens herhaal je deze oefening maar dan in een soort strelende methode. Je maakt een ringetje van je hand en beweegt deze van de schouder naar de pols zonder een draaiende beweging te maken, maar wel met lichte druk.
  • pak je de handjes van de baby. Je begint bij de handpalm en ‘trekt’ een voor een aan de vingertjes.
  • Tot slot ‘knijp’ je voorzichtig in de vingertjes ter hoogte van de nagel. Een lichte druk is meer dan voldoende.
  • Deze drie oefeningen herhaal je bij de benen en voetjes.

Rug en billen

Bij deze oefeningen ligt je baby op zijn buikje. Als je baby wat ouder is en alle kanten op wilt draaien kan je het afleiden met een felgekleurde knuffel of speeltje.

  • Met een hand houdt je voorzichtig de baby ‘vast’ bij de billen. De andere hand leg je in de nek en wrijf je naar beneden waarbij je druk uitoefent.
  • De volgende oefening is een soort pianospel waarbij je met de vingertoppen van boven naar beneden ‘regendruppels’  op het ruggetje laat neerkomen. zo maak je de spieren los.
  • Daarna herhaal je de eerste oefening, maar nu pak je met een hand de voetjes beet en beweegt de andere hand van nek tot hiel.

Het hoofdje

Je baby kan weer lekker op zijn rug liggen zodat je oogcontact maakt met de baby. Bij deze oefeningen gebruik je niet je hele hand maar alleen je duimen of vingertoppen.

  • Als eerste het voorhoofd; je strijkt met de duimen vanuit het midden naar de zijkant en naar beneden tot aan de kin. Je volgt hierbij de lijn van het gezicht.
  • De wenkbrauwen masseer je met je duim van het midden naar de zijkant, eventueel in combinatie met de slaap.
  • Bij de neus ga je met de duimen of vingertoppen vanaf de bovenkant over neus en wangetjes tot onderaan het wangetje. Je kan ook omhoog gaan via de contouren van de oog en dan de cirkel volgen.
  • De lippen masseer je ook van binnen naar buiten. Van bovenlip naar onderlip en tot slot van kin naar de oren.
  • De oortjes masseer je heel zachtjes tussen duim en wijsvinger en daarna er zachtjes aan te trekken.

Afronding

Na afloop van de babymassage kan je een aantal oefeningen doen om alles weer op gang te brengen. Bijvoorbeeld;

  • De knuistjes van de baby pakken en kruislings met de armen over de borst vouwen. Eerst links, dan rechts etc.
  • Dezelfde oefening maar dan met de benen, waarbij je ze beweegt naar de linker- of rechterschouder.
  • De voetjes beweeg je nu kruislings onder en boven elkaar.
  • Met de voetjes maak je een soort draaibeweging.
  • Tot slot doe je een spelletje waarbij je de handjes en voetjes van je baby vastpakt, een tik geeft op je eigen hand, loslaat en dan vervolgens doet alsof er regendruppels naar beneden vallen.
  • Het echte masseren sluit je natuurlijk af met een dikke knuffel.

De oefeningen en technieken zijn gebaseerd op de cursus Shantala Babymassage van Tamtami.

Meer tips voor babymassage

Een babymassage hoeft niet lang te duren. Als je baby nog erg jong is, vanaf twee maanden kan je beginnen, zijn vijf minuutjes lang genoeg. Het gaat dan voornamelijk ook om het strelen. Pas als je kindje ouder is kan je hier voorzichtig meer druk op zetten en met krachtiger bewegingen masseren.

Voor de babymassage kan je natuurlijke oliën gebruiken zoals amandelolie. In lavendelolie of andere etherische geurtjes zitten onderdelen die voor een heftige, rode reactie voor je kindje kunnen zorgen.

Soms is het handiger om de bewegingen en handelingen ‘live’ terug te zien. Op Youtube vind je ook veel filmpjes met uitleg voor babymassage.

Wordt je baby onrustig tijdens de massage ga dan verder op een plekje wat je baby prettig vind. Veel baby’s vinden het bijvoorbeeld fijn als de voetjes gemasseerd worden. Wil dat niet helpen dan neem je je baby gewoon even lekker tegen je aan.

Je kan je baby masseren terwijl hij op de commode ligt. Zelf vind ik het ook erg prettig om op de grond / bed te zitten en de baby tussen mijn benen neer te leggen. Op die manier ben je toch fysiek iets dichterbij je baby en hou je meer contact.

Stemgeluid van een ouders zoals het zingen of praten kan voor je kindje extra aangenaam zijn. Ook gewoon zachtjes zijn naam fluisteren helpt.

Babymassage bij hoge koorts of direct na een voeding wordt sterk afgeraden.