Dorperkidz

Gezellige, betrouwbare, betaalbare opvang

0-3 maanden

In de eerste 3 maanden van een babyleven staan in het teken van de zintuigen. Het contact wat de baby heeft met de buienwereld heeft, wordt bepaald door wat hij ziet, ruikt, hoort en voelt.

Pasgeboren baby's kunnen tot 20 cm afstand scherp zien en een langzaam bewegend voorwerp volgen.

Let op baby's schrikken van harde tonen en plotselinge lawaai.


Babbelen

Baby's houden erg van praatjes. Ze zijn gek op de klanken van je stem en kunnen deze al binnen een week herkennen. Kleine gesprekjes voeren met je kind zijn belangrijk voor de ontwikkeling. Ze leren dat er verschillende klanken en woorden zijn. Praat met je baby terwijl je met hem bezig bent, leg desnoods uit wat je aan het doen bent als je niet weet waar te beginnen. 

Ideaal is als je de baby op de bovenbenen legt en dan je knieën optrekken. Zo ligt de baby comfortabel, kan hij zijn hoofd en handen vrij bewegen en het allerbelangrijkste heeft hij oogcontact met jou.

Kijk hoe je kleine reageert op verschillende woorden, klanken. 

De beste tijd om te babbelen is na het voeden. De baby is dan wakker en alert.


Waterfeest

wil je met zijn twee lekker ontspannen, ga dan samen met je kind in bad of onder de douche. Zorg dat je voldoende tijd hebt. Zet je telefoon uit, deuren op slot e zet een lekker muziekje aan. ( baby's herkennen de muziek die jij hebt geluisterd tijdens de zwangerschap.)

Babymassage

Babymassage doe je zo


Kijken is spelen

Wanneer een baby wakker is, is kijken zijn belangrijkste bezigheid. Hang of zet dingen neer op een plek waar ze goed zichtbaar zijn. Denk eraan dat je baby een voorkeur heeft voor heldere, contrasterende kleuren, ronde vormen, en grote afbeeldingen die niet te ingewikkeld zijn.

Let op: veel kijkdingen maken een baby onrustig, ook veelvoudig wisselen is niet nodig.


Gymnastieken

Leg je baby op zijn buik op een kleed of mat op de grond. Ga, eveneens op je buik, tegenover je kind liggen met je gezicht naar hem toe. Roep zachtjes de naam. Om je te kunnen zien moet je kindje zijn hoofdje heffen en zijn gezicht draaien. Dit kost hem in het begin veel inspanning. Beloon je kindje met een dikke kus voor de moeite.


Liedjes over het lijf

Wanneer jij je baby aan het afdrogen bent kom je alle delen van het lichaam tegen. Maak er een spelletje van. Het steeds weer herhalen van zinnetjes als "dit is je neus", nu is je buikje aan de beurt, even kijken waar je kin is gebleven en nu je teentjes nog.

Met je lichaamsdelen kan je ook veel doen.

Met je handjes kun je klappen

Met je voetjes kan je stampen

Met je teentjes kan je wiebelen

Met je vingers kan je ....kriebelen (doen)


Je kan voor het gezichtje onderstaand liedje gebruiken:

Dit zijn mijn wangentjes, en dit is mijn kin

Dit is mijn mondje met tandjes er in.

Dit zijn mijn oren, mijn ogen , mijn haar.

Nu nog mijn neus en dan ben je klaar.


Rock - 'n - Roll

Dansen is een heerlijk tijdverdrijf. Het is pure ontspanning voor jou en je baby. De ritmische bewegingen vormen een basis voor het latere lopen, rennen en springen. Dus zet de muziek aan en laat de klanken op je inwerken. Pak je baby op en vraag of het mee wil dansen. Neem je kind in je armen en dans met hem de kamer rond.


Kietelspelletjes

een kietelspel kent 3 elementen: een versje of een liedje, een spannende manier van voordragen en vingers om te kietelen.

Sluip op het ritme van je woorden langzaam met je vingers over de buik richting de hals.  Bij he laatste gedeelte laat je de vingers rennen en ga je over op kietelen.


Door komt een muisje aangelopen

zo in Ryan zijn halsje gekropen.


Je kunt ook een ander lichaamsdeel uitzoeken.

daar lopen twee hondjes,

stap, stap, stap

ze kriebelen aan je oortje

krab, krab, krab


"fietsen"

Fietsen is eigenlijk het t=stretchen van de benen. Door de beurtelings buigen en strekken van de beentjes, oefen je de been- en buikspieren van je baby.


trappen, trappen, trappen met mijn beentjes

ze worden niet moe, ze worden niet moe.

Trappen, trappen, trappen op mijn fietsje

we rijden naar oma toe.

Na de inspanning van het fietsen brengt 'schommelen' ontspanning. Breng beide knietjes van je baby naar de buik en duw ze voorzichtig eerst naar de ene en dan naar de andere kant. Het onderlichaam van je baby gaat nu vanzelf schommelen. 


Kijkbal

Baby's hebben een fascinatie voor beweging. Koop een schuimbal n plak er een vrolijk gekleurd folielaag overheen. Door zijn superlichte gewicht komt de bal al bij de minste luchtstroom al in beweging. De weerkaatsing van het licht en het geluid van een aan de bal vastgemaakt belletje zorgen voor veel kijk en luisterplezier.