3-6 maanden
Nu de zintuigen volledig ontwikkeld zijn, wordt je baby steeds actiever. Hij herkent mensen, dingen en gebeurtenissen. Hij geeft door te brabbelen, te lachen of boos te worden aan wat hij leuk vindt of niet. In de ze maanden leert je kleintje zijn eigen handjes en voeten ontdekken. Je baby geniet er van om samen dingen te doen. Vooral als de spelletjes herkenbaar zijn.
Het grote geur-avontuur
Baby's zijn echte speurneuzen en zijn bovendien erg kieskeurig. Stimuleer het reukvermogen van je baby en ga op geur-avontuur. snuif in de keuken de geur van de kruiden, een gepelde sinaasappel, gebraden vlees. Draai de doppen van de shampoo, de tandpasta- en de zeeppotjes open en laat je baby de geuren van de badkamer ontdekken. Dit kan je ook buiten doen. Ruik aan de bloemen, het gras en de bladeren. elk seizoen heeft weer andere geuren in de aanbieding.
Pak het dan, als je kan
Pak spelletjes zorgen voor veel plezier. Doordat je steeds hetzelfde doet, gaat de baby het spek herkennen en zal hij vol verwachting uitkijken naar de ontknoping. Kruik over de grond, terwijl hij in zijn stoeltje zit, langzaam naar hem toe en hij reageert. Komt zijn verwachting uit dan komt er een schaterlach.
als je hem nadert laat je stem dan dalen en zeg: Ik......ga........ je.........PAKKEN!!!!
Bij het volgende spelletjes is succes verzekerd:
De maan is rond, de maan is rond
teken met je wijsvinger tweemaal een cirkel op de buik van je kindje
Hij heeft twee ogen,
teken twee ogen
Een neus,
teken een neus
En...... een mond
druk een kus op zijn buikje
Vliegoefeningen
De meeste baby's vinden het heerlijk om te vliegen. je kunt met de baby de lucht in vanaf het moment dat er een goede controle is over de nekspieren. Dit is wanneer het kindje het hoofd zelf recht kan houden.
Pak je kindje op met beide handen bij de borstkast en vraag of hij klaar is om de lucht in te gaan.
Tel tot 3 en start de motoren. verhoog het plezier door commentaar te geven op wat je doet. Ben je er klaar voor? Daar gaan we dan! Hoei.... daar vliegt Mason, hoog, hoger in de lucht. maak er een hele vliegshow van.
Let op elke baby is anders... de ene is een straaljagerpiloot en wil hard, harder en hoger. De andere is liever een zweefvlieger.
Voorlezen
Voorlezen of samen een plaatsjesboek bekijken is een gezellige en knusse bezigheid. he brengt rust en geeft de baby een gevoel van veiligheid en vertrouwen.
Met voorlezen kan je niet vroeg genoeg beginnen. Ook al begrijpt je baby niets van het verhaal. Ook plaatjes kijken is een vorm van voorlezen. Benoem de voorwerpen die je ziet.
Baby -aerobics
Aerobics houdt je lichaam fit en soepel. Ontdoe je baby eerst van strakke of knellende kleding. Het lekkerste is de oefening bloot te doen.
Beenspieren: Zet je baby rechtop op de voeten op een vlakke onderlaag. ondersteun hem door met beide handen zijn borstkast vast te pakken. Laat hem, wanneer hij daar plezier in heeft, op en neer wippen en springen. Begin met een paar tellen en bouw de oefening op tot ongeveer één minuut.
Taille: Leg je baby op zijn zij en strek de arm waar hij op ligt omhoog. Buig het been dat vanboven ligt over het onderste, gestrekte been naar voren. Je baby rolt nu automatisch op zijn buik. Herhaal de oefening, maar dan vanaf de andere kant.
buik- en rugspieren: Leg je baby met zijn rug op een vlakke onderlaag en pak zijn armpjes vast. Hou zijn voetjes tegen en trek hem voorzichtig op tot hij zit. Moedig je baby aam zoveel mogelijk zelf om hoog te komen. Laat hem heel even zitten en breng hem dan terug naar de startpositie. 3x liggen, 3x zitten en weer liggen is meer dan voldoende.
ontspanning: blaas een grote strandbal op en leg je baby er met zijn buik bovenop. Hou hem bij zijn beentjes vast en rol langzaam heen en weer. Doe daarna hetzelfde met zijn armpjes. Wanneer jij je baby na deze oefening in bad stopt, zal hij voldaan inslapen.
Spelen met licht
Zonlicht, kaarslicht of kunstlicht, met licht kun je spelen en waarvan je kunt genieten. Zet je kind op een zonnige dag buiten op de grond en laat hem zien hoe je met een spiegel licht kunt vangen en weerkaatsen. Laat weerkaatst licht langzaam dichterbij komen. Waarschijnlijk wil hij dit gaan pakken. Beloon hem voor de moeite. Neem je baby in de vroegte mee naar buiten en kijk hoe de zonnestralen door de bomen en op de bladeren vallen.
Zaklampen en lichtschakelaars werken betoverend. Bedien de lichtknoppen en laat je baby zien dat zien dat er een verschil is tussen licht en donker. Doe de zaklamp aan en tover een spel vol dansende lichtvlekjes te voorschijn voor je baby.
Kijk samen naar de maan en de sterren, naar kaarslicht, het licht van verschillende lampjes, lichtjes van auto's en huizen. Zing of neurie er zachtjes bij. Geniet en geef deze momenten een plaatsje in je geheugen.
Rijden op de knietjes
Knie-ritjes versterken de rugspieren en leren je baby zijn eigen gewicht te dragen. Ga zitten met je baby op je bovenbenen, met zijn gezicht naar je toegekeerd. Hou je baby onder de armen vast. Schuif naar het puntje van je stoel en plant je tenen stevig in de grond. Wanneer je nu je hielen optrekt en weer laat zakken, gaat hij vanzelf in de beweging mee.
op een grote paddenstoel, rood met witte stippen
(beweeg met 2 benen tegelijk)
zat kabouter spillebeen, heen en weer te wippen
Krak zei toen de paddenstoel
(spreid je benen en laat je baby "vallen".)
met een diepe zucht, vlogen beide beentjes
HOEPLA, in de lucht
Houdt je baby van meer actie dan is dit een aanrader:
Een een... damespaardje, en een damespaardje, en een damespaardje gaat ZO
(beweeg beide benen tegelijk, en hou het tempo rustig)
En een...... herenpaard, en een herenpaard, en een herenpaard gaat ZO
(voer het tempo iets op )
En een ....boerenknol, en een boerenknol, en een boerenknol gaat ZO
(beweeg de benen om de beurt, maak grote bewegingen waardoor je baby flink gaat schommelen)
en toen..... zat er een GAT in de weg.
( benen spreiden en je baby laten "vallen")
Op zoek naar geluid
Baby's vinden het heerlijk om lawaai te maken. Eerst slaan ze op tafel met de blote handjes, daarna wanneer ze iets zelf vast kunnen houden zullen ze slaan met een ander voorwerp. Geef je kind iets om dit mee te doen. Denk aan een drinkflesje, platic bakje of een houten blok.
Maar er is nog meer:
- Rammelaars zijn ritme-instrumenten. Deze kan je zelf maken door een fles of doosje te vullen met bijvoorbeeld rijst, macaroni, erwten of bonen. Sluit de verpakking wel goed af ;)
- Welke geluiden komen er vanuit je huis of in de omgeving voor? Hoe klinkt een druppelende kraan, of het doortrekken van de wc? wat voor geluid maakt een fluitketel of de wasmachine? Wat hoor je allemaal als je in de tuin staat? Was dat een langsrijdende auto of een motor. Hoe klinkt de fietsbel?
- Menselijke stemmen zijn ook heel bijzonder. Laat je baby de verschillende mogelijkheden horen door te praten, zingen, brommen, zoemen, knorren, hummen of sissen. Ga schuin achter hem staan of om de hoek van de deur. Kijk of hij probeert te ontdekken waar het geluid vandaan komt. Breng zijn handjes naar je lippen en laat hem de verschillende klanken niet alleen horen maar ook voelen.
Spelen met het water
OP het water slaan, golven maken, spetteren, emmertjes leeggooien, je baby zal het allemaal prachtig vinden. Zet je baby in een niet te vol badje, ondersteun hem en zet hem in een bad stoeltje. Laat hem zien wat je allemaal met water kan doen.
- Sla op het water , kijk if hij je na doet
- Maak van je handen een kommetje en laat water er langzaam uitlopen.
- Giet water over de rug of buik van je baby en wandel met je vingers de druppels achterna
- Geef je baby een washandje om mee te petsen, of op te sabbelen
- Geef he baby een spons om mee te knijpen.
- Laat zien dat je met een emmertje (of beker) een waterval kan maken.
Leg een verzameling bad speelgoed aan van bakjes en plastic flessen. Maak er je eigen watersproeier mee door in de onderkant gaatjes te prikken.
Zwemmen, zwemmen, spetter de spat.
Vind jij het ook zo fijn in bad?
Druppeltjes hier en druppeltjes daar,
en op je neus en een in je haar.