6-9 maanden
De nieuwe mobiliteit en de groeiende handvaardigheid maakt het pakken van interessante voorwerpen eenvoudiger. Op deze leeftijd zijn baby's gefascineerd door hun omgeving. Voorwerpen worden omgekeerd, verplaatst, leeggegooid, ergens ingestopt, weer naar voren gehaald en van de ene hand naar de andere hand gebracht.
Rollen
rond e 6 maanden doet je baby een opwindende ontdekking. Hij kan van zijn buik naar zijn rug rollen. Eerst zal hij zijn schouders en buik van de grond heffen. Omdat hij op de bovenste gedeelte van zijn onderarm steunt is zijn evenwicht nogal wankel, aangezien zijn hoofd zwaarder is. Wanneer hij zijn hoofd te veel naar 1 kant beweegt zal hij uit balans raken en zo op zijn rug rollen.
LET OP! vanaf nu kan je kindje niet meer alleen op de tafel of op bed liggen.
Deegrollen
Leg je baby op bed en rol hem voorzichtig heen en weer. Het houdt de spieren soepel en is goed voor de doorbloeding van de huid. Speel dat je deeg maakt en 'eet hem op' wanneer het klaar is.
Twee maanden later kan je baby na veel inspanning van zijn rug naar buik rollen. Moedig hem aan bij die eerste pogingen door net buiten zijn bereik iets aan te reiken of hem te roepen. Bij het reiken kan je zijn favoriete speeltje, zijn fles of knuffel aanbieden.
Overpakken
Waar je baby bij het aanbieden van iets nieuws eerst nog het eerder vastgepakte speelgoed liet vallen, ontwikkelt hij nu de vaardigheid om een voorwerp van de ene naar de andere hand te verplaatsen.
Door hem eerst 1 voorwerp aan te reiken en direct daarna een tweede, kun je te weten komen in hoeverre je baby deze kunst van het overpakken beheerst. Natuurlijk zijn hiervoor een heleboel dingen te gebruiken.; bierviltjes, lege doosjes, zacht speelgoed, kubussen. voorwaarde is dat het licht genoeg is om het met 1 hand vast te pakken.
Wanneer je baby deze vaardigheid goed onder de knie heeft, kun je het volgende proberen.
Reik hem- wanneer beide handen gevuld zijn- een derde voorwerp aan. Hoe lost hij dit probleem op?
Keukengeheimen
potten, pannen, deksels, pollepels en gewone lepels, je kunt er eindeloos mee experimenteren. Geef je baby spullen om geluid te produceren. want dat vind hij leuk. Om lawaai enigszins te verminderen adviseer ik een houten lepel. ;)
Stimuleer de onderzoekmentaliteit van je baby dor binnen zijn handbereik een pan te plaatsen met de opening naar beneden. Moedig hem aan de pan om te draaien, zodat hij er allerlei dingen in kan stoppen en weer eruit kan gooien. geef hem een deksel en laat zie hoe de deksel op de pan past. Kijk.. nu is de pan dicht... waar is de beer nou? Kijk... daar is hij. de pan is weer open.
Maskerade
Het veranderen van een vertrouwd gezicht in iets wat vreemd is, is voor een baby een spannende aangelegenheid. Zet een bril of een feestneus op en je baby zal je verbaasd aanstaren. Ben je het nou wel of niet? Hoe meer je veranderd, hoe vreemder hij het zal vinden.
Laat je baby naar je kijken en zet een muts en een zonnebril op. Blijf tegen hem praten en kijk hoe hij reageert. Heeft hij er plezier in of reageert hij onverschrokken dan kan je de spanning nog wat opvoeren door je stem te verdraaien. na een tijdje doe je alle dingen af en komt de vertrouwde mama of papa weer terug.
je kan dit ook bij je baby doen. Pak een spiegel en verkleed je kind of geef hem een badschuim kapsel of geef zijn neus een vrolijk kleurtje. Vraag hem wat hij ziet. wie is dat in de spiegel? wat heeft hij op?
Bellen blazen
Blaas bellen van zeep en geniet samen met je baby van dit wonderlijke schouwspel. Wanneer je er een zonnige dag voor uitkiest, zullen de zeepbellen door hun kleuren extra mooi zijn. blaas grote en kleine bellen en daag je baby uit met de handen te pakken. Let op zijn reactie als de bellen onbereikbaar blijft of voor zijn neus uiteenspat. blaas in een rustig tempo zodat je baby de kans heeft op de naderende bel te concentreren en beloon hem als hij er één heeft gepakt.
Poetsen
Heeft je baby er een hekel aan als je zijn mond, neus of oren poetst? geef hem een washandje of een spins en laat hem het zelf proberen. Begin na het eten met een doekje zijn mond te deppen. Kom nu is mama aan de beurt. Help hem ermee en laat hem je gezicht uitgebreid bewerken. lukt dat probeer de volgende x eerst je eigen gezicht, met het volgende versje kan je geen onderdeel vergeten;
Dit zijn mijn wangen,
dit is mijn kin,
dit is mijnmond
met mijn tanden er in.
Dit zijn mijn oren,
mijn ogen, mijn haar,
nu nog mijn neus,
en dan ben ik klaar!
Stimuleer je baby om hetzelfde te doen... zingen maar.
De toren van Pisa
Laat je baby zien wat je allemaal me blokken kan maken. Maak een blokkenslag door de blokken in een lange rij naast elkaar te leggen. Groepeer ze op groote of kleur, zet ze in een aflopende rij of zet ze gewoon allemaal door elkaar. Let op; stapelen is een vaardigheid die pas later ontwikkeld wordt. je kan het wel voordoen. Bouw een toren en laat hem deze omgooien. Doe of je schrikt. Hij zal er eindeloos plezier in hebben.
ra,ra,ra wie ben ik?
Wanneer je zijn favoriete speeltje voor zijn ogen met een doek bedekt en het stiekem weg haalt, zal je baby heel verbaasd zijn als hij merkt dat er niets meer onder ligt. hij zal actief naar het speeltje gaan zoeken.
Begin met een eenvoudige verdwijntruc. Leg, terwijl je baby toekijkt, een doek over iets wat hij leuk vind.
vraag waar is de...? beloon je baby met een knap hoor! wanneer hij het heeft gevonden.
je kan ook jezelf verstoppen. blijft hij kijken naar de plek waar jij verdween? doet hij pogingen om je te zoeken? zo niet.. roep hem dan. kom te voorschijn en zeg kiekeboe.
Spiegelbeelden
Spiegels hebben iets magisch. je kunt er bijvoorbeeld gekke bekken in trekken, je eigen ren in bewonderen of kijken of je spiegelbeeld iets terug doet. Ook je baby vindt dit soort dingen spannend en interessant.
Wie is dat kindje? geef zelf antwoord. Zwaai en wijs naar de spiegelbeelden. Kijk, dat is Ryan en dan is mama.
Draait je baby naar jou of heeft hij de aandacht voor je spiegelbeeld. Wil hij de spiegel aan raken? Pak je baby zijn hand en laat deze over de spiegel glijden. Door in de spiegel je tong uit te steken of je wenkbrauwen op te trekken en verschillende mondbewegingen te maken, leert je baby al vroeg dat een gezicht verschillende uitdrukkingen kan aannemen: vrolijk, verdrietig, boos, nadenkend.
Horen, zien en begrijpen
heb je de afgelopen maanden veel met je baby gepraat? Dan zal hij een aantal woorden begrijpen. Stel hem vragen als: waar is Mason zijn bed? of Waar is de bal? hoewel de baby nog niet kan wijzen, zal hij door ernaar te kijken laten merken dat hij de woorden herkent. Bekrachtig de reactie door er heen te lopen en te belonen met een JA, goed zo daar is ....
Dieren in het nieuws
Verzamel alle speelgoeddieren in een grote doos en ga naast je baby zitten op de grond. Pak de dieren één voor één uit de doos en vertel hoe ze heten, welke geluiden ze aken en of ze vliegen, lopen of kruipen. Kijk dit is een koe... het heeft 4 poten en een staart. Weet je wat een koe zegt... BOOOEEEE! Kan jij dat ook?