Dorperkidz

Gezellige, betrouwbare, betaalbare opvang

Tips voor een geslaagd kinderfeestje

Een kinderfeestje is natuurlijk hartstikke leuk voor je kind, maar voor jou als ouder vergt het wel wat organisatie. Met deze checklist zorg je dat je straks zonder stress aan het kinderfeestje begint.

De voorbereiding

1. Prik een datum en bedenk een locatie. Op welke dag en waar wil je het kinderfeestje houden? Wil je bijvoorbeeld naar een park of de speeltuin om de hoek om daar spelletjes te doen, wil je iets op locatie gaan doen zoals een speelparadijs of hou je het feestje liever bij jullie thuis? Plan verjaardagsfeestjes het liefst zo vroeg mogelijk op de dag, zodat kinderen er niet de hele dag tegen aan zitten te hikken. Voor kleuters is na schooltijd eigenlijk geen goede optie. Te vermoeiend. Plan het kinderfeestje liever op een vrije dag of in het weekend.

2. Bepaal hoeveel kinderen er komen. Hoe graag je kind ook zou willen, het is niet heel handig om de hele klas voor zijn feestje uit te nodigen. Bedenk zelf wat jij het maximaal aantal kinderen vindt om het leuk en overzichtelijk te houden en streep samen met je kind namen weg, zodat je uitkomt op zijn echte vrienden. De regel even veel kinderen als de leeftijd, is zo gek nog niet. Voor jonge kinderen geldt dat een klein feestje vaak gezelliger en overzichtelijker verloopt.

3. Bedenk hoelang het kinderfeestje duurt. Voor kinderen van vier tot zes jaar is een feestje van circa twee tot tweeënhalf uur al snel lang zat.

Lees ook: Tijdsbeleving bij kleuters

4. Bedenk een thema. Kleuters vinden een themafeestje vaak helemaal geweldig. Je kan het natuurlijk zo gek maken als je zelf wil, maar met slingers, ballonnen, een mooie taart en een aantal spelletjes in het desbetreffende thema kom je al een heel eind. Hoe jonger de kinderen, hoe rustiger het feestje. Zeker als je iets buiten de deur organiseert. Weg zijn van huis zorgt al voor genoeg spanning en ze moeten alle indrukken wel kunnen verwerken. Voor grote themafeesten vierjarigen nog te klein.

5. Stuur de uitnodigingen. Maak of koop de uitnodigingen – eventueel in het thema van het kinderfeestje – en breng samen met je kind de uitnodigingen langs bij de kinderen die zijn uitgenodigd. Doe dit niet in de klas of op het schoolplein: zo voorkom je jaloezie.

6. Houd je het feestje op locatie, regel dan vervoer. Vieren jullie het kinderfeestje ergens anders, zorg dan dat je vervoer regelt om alle feestbeesten te brengen en halen. Of vraag van tevoren aan de ouders of zij de kinderen naar de locatie kunnen brengen en weer ophalen.

7. Stel de invulling samen. Wat gaan jullie tijdens het feestje precies doen? Worden het spelletjes of andere activiteiten? Ga je voor spelletjes, reken dan ongeveer 15 minuten per spelletje. Het taart eten en de cadeautjes uitpakken duurt ongeveer een half uur. En eventueel nog wat eten aan het eind en drinken duurt ook ongeveer een half uur.

Tips voor activiteiten kinderfeestje

Is de voorbereiding check, dan kun je aan de slag met wat jullie tijdens het kinderfeestje gaan doen. Hieronder een aantal leuke ideeën.

1. Oudhollandse spelletjes

Koekhappen, appel happen, de ballonnen dans, zaklopen, blik gooien, spijkerpoepen of een eierrace. Welk kind vindt dit nou niet leuk? Oudhollandse spelletjes vallen dan ook altijd goed in de smaak en extra fijn: het voorbereiden kost niet veel tijd. Ook leuk: maak een scorebord waarop je de stand bijhoudt (je kunt ook eventueel in teams werken). De winnaar krijgt een leuk prijsje mee naar huis. En voor de verliezers (al mag de winnaar natuurlijk ook) is er aan het eind van het feestje nog iets lekkers te snoepen.

2. Schminken en playbacken

Altijd goed, schminken! En het enige wat je nodig hebt, is een pallet aan schmink en wat voorbeelden zodat je de kids goed kunt schminken. Zelf niet zo creatief? Vraag een handige zus, vriendin of buurvrouw of zij kan helpen. Zijn alle kids geschminkt? Dan kan het grote playback-dansfeest beginnen! Zorg voor toffe microfoons, zet het filmpje op tv op en meezingen en dansen maar.

Ook leuk: doe de standbeeldendans. Zet de muziek aan en iedereen mag dansen. Als de muziek stopt, moet iedereen zo snel mogelijk stil staan als een standbeeld. Wie beweegt, is af.

3. Verkleedfeest

Niets leukers dan verkleden. Heb je een kinderfeestje met een thema, dan kun je natuurlijk zorgen voor verkleedspullen die hierbij passen. Maar met een knaloranje boa, een grote ‘soepjurk’, grappige pruik, enorme bril, een heksenhoed en -neus, gekke trui en aantal toverstaffen en ridderzwaarden kun je natuurlijk ook een echt verkleedfeest houden.

Extra leuk: doe het verkleedfeest-spel. Stop alle verkleedspullen in een grote zak, zet de muziek aan en laat de kinderen de zak aan elkaar doorgeven. Stopt de muziek, dan haalt het kind dat de tas vastheeft een item uit de zak zonder te kijken wat het is en trekt dit aan. Vervolgens start de muziek weer. Herhaal tot alle items uit de tas gehaald zijn en alle kinderen grappig zijn verkleed.

4. Huur een springkussen of Jenga XL

Een enorme hit onder alle kinderen: een springkussen. Voor een paar tientjes kun je al een springkussen tussen de middag huren. Hetzelfde geldt voor Jenga. Online kun je bij veel bedrijven die ook springkussen verhuren Jenga XL – mega blokken – huren waarmee je al snel uren plezier hebt. Je kunt de kinderen solo laten spelen, ze in duo’s opdelen of twee groepen maken.